7 creatieve ideeën om het schooljaar af te sluiten

In deze laatste weken voor de zomervakantie zijn bij de leerlingen zijn de veranderingen voelbaar. Daarnaast neemt de spanning toe! Misschien verandert de klas wel van samenstelling, of krijgen ze een nieuwe juf of meester. En niet te vergeten: naast wie mogen ze zitten, en hoe ziet het lokaal eruit? Stilzitten wordt lastiger, en het lijkt wel alsof ze nooit geleerd hebben om te luisteren. 

Nellie den Boer
Planner Klaswijs

Misschien tel je stiekem wel de dagen af tot je de leerlingen voor de laatste keer dit jaar uit mag zwaaien. Want ook voor de leerkrachten is het de laatste weken soms een beetje afzien. Er moet nog zoveel worden afgevinkt, zoveel worden opgeruimd, zoveel worden geregeld voordat de vakantie echt kan beginnen. Maar geen nood, het einde van deze hele drukke periode is in zicht! En Klaswijs helpt je graag met de leukste ideeën voor het einde van het schooljaar.  

1. Droomland tekenen / beschrijven

Het is bijna vakantie.. naar welk land zou jij nou echt eens toe willen? Laat de kinderen hun fantasie gebruiken: in het droomland is niets te gek! Je kunt de kinderen laten kiezen of ze liever tekenen, of een verhaal schrijven. Laat ze daarna iets over hun droomland vertellen aan de rest van hun klasgenootjes.

Deze opdracht is ideaal voor bijna alle groepen! Daarnaast is de tijdsindeling heel flexibel. Je kunt de kinderen er een tijd lang achter elkaar aan laten werken, maar deze opdracht is ook heel geschikt om wat verloren kwartiertjes mee op te vullen.

 

2. Hangman! Galgje.. maar dan in het Engels

Op veel scholen worden de lessen Engels steeds eerder gestart. En laat Galgje nu net een heerlijk spel zijn wat perfect in het Engels kan worden gespeeld! Laat de kinderen Engelse woorden kiezen, eventueel rond een bepaald thema.  Laat op het bord zien hoe je de letters in het Engels uitspreekt. Gegarandeerd een hoop plezier!

 

3. Sport en Spel(ling): Estafette!

Verdeel de klas in groepjes van ongeveer 4 à 5 leerlingen. Zorg ervoor dat in elk groepje leerlingen van verschillende niveaus zitten. Print voor elk groepje een blad uit met lastige woorden, uit verschillende spellingscategorieën. Voor een zomerse sfeer kun je er eventueel voor kiezen om woorden rond het thema vakantie/zomer te gebruiken. Geef de leerlingen drie minuutjes de tijd om de woorden goed te bekijken of even te overleggen. Daarna start de estafette! Leerling 1 rent naar de overkant (van het lokaal of van het schoolplein) en schrijft daar woord 1 op een vel papier. De leerling rent terug, en dan rent leerling 2 om woord 2 op te gaan schrijven. Uiteindelijk wint het groepje met de snelste tijd of het minste aantal fouten in de woorden. Leuker kunnen we spelling niet maken, sneller wel! 😉
 

4. Liedje schrijven

Opnieuw genoeg ruimte voor alle creativiteit! Leg uit dat de leerlingen een liedje mogen schrijven over een bepaald thema (vakantie/volgend schooljaar/afscheid, enzovoort). Laat de kinderen kiezen voor een bestaande melodie, of laat ze er zelf een creëren. Geef ze de vrije hand! Het kiezen van een thema geeft ze genoeg handvatten om aan de slag te gaan. Het wordt natuurlijk helemaal leuk als het lukt om een mini-concert te regelen, voor andere groepen of bijvoorbeeld de ouders.
 

5. Iets met stoepkrijt en iets met biologie…

Deze blijft ook leuk, en is ook heel geschikt voor jongere kinderen en kleuters! Verdeel de klas in tweetallen, en laat ze elkaars lichaam omtrekken met stoepkrijt. Daarna kan het feest beginnen! Je kunt de kleinste kinderen gewoon simpelweg laten kleuren, maar voor kinderen uit de middenbouw kun je wat biologie-elementen aan je les toevoegen. Vertel ze bijvoorbeeld over organen. of houd het wat simpeler bij lichaamsdelen. Je kunt de leerlingen aan de ene kant dus alle vrijheid geven, of ze bijvoorbeeld één voor één de juiste lichaamsdelen laten ‘inkleuren’.
 

6. Foto’s met perspectief

De oudere kinderen op de basisschool zijn steeds vaker al in het bezit van een mobiel met camera. En daar kun je leuk gebruik van maken! Geef een korte introductieles over werken met perspectief. Er zijn veel voorbeelden van te vinden, denk maar aan alle foto’s van de  Eiffeltoren en Pisa! Geef je leerlingen wat praktische tips mee en stuur ze daarna in groepjes op pad. Het groepje met de meest originele foto wint!
 

7. Begrippen uitbeelden

Ken je het populaire spel ‘30 seconds’? Een eenvoudige kinderversie hiervan kan hilarisch zijn! De leerlingen worden heerlijk fanatiek, en leren ondertussen om goed te luisteren en erg te hebben in non-verbale communicatie.

Laat leerlingen om de beurt een woord uitbeelden. Dit kan een begrip zijn rondom een thema, maar ook werkwoorden doen het erg goed. De rest van de klas mag raden. Het gaat daarbij om snelheid: zodra het woord geraden is, is de volgende leerling aan de beurt om iets uit te beelden. Houd bijvoorbeeld punten bij: de leerling die het meeste begrippen als eerste raadt, wint.

 

We wensen je heel veel succes in deze laatste weken, maak er iets leuks van! We vinden het altijd leuk als je je ervaringen met ons deelt. Dit mag op social media, maar een e-mail mag natuurlijk ook! We horen graag van je.

Gerelateerde blogs

De christelijke kinderboekenweek 2019

De christelijke kinderboekenweek 2019

De christelijke Kinderboekenweek 2019 De christelijke kinderboekenweek staat alweer vroeg in het jaar op de agenda en wat is er nu leuker dan alvast bedenken wat je allemaal met het thema kunt! Het thema dit jaar is ‘op reis’. Een breed thema, waar je veel...

Lees meer
Een nieuwe collega; Lodewijk!

Een nieuwe collega; Lodewijk!

Maak kennis met onze nieuwe collega Lodewijk! Op 26 augustus is Lodewijk Hage gestart als medewerker bij Klaswijs! Lodewijk zal zich gaan inzetten voor de vervangingen op langer termijn. Denk aan de aanvragen voor een ziekteverlof of zwangerschapsverlof. In deze blog...

Lees meer
Blog – Franny werd opnieuw juf

Blog – Franny werd opnieuw juf

  Nellie den BoerPlanner Klaswijs Franny werd opnieuw jufKen je Franny al? Ze werd op haar 52e opnieuw juf, na een periode van bijna 16 jaar. Doe jij dat haar na? We zijn best wel trots op Franny, en na het lezen van haar verhaal ben jij datongetwijfeld ook.Jaren...

Lees meer
Blog – Tea is invalleerkracht bij Klaswijs

Blog – Tea is invalleerkracht bij Klaswijs

  Nellie den BoerPlanner Klaswijs Tea is invalleerkracht bij KlaswijsHeb je Tea al wel eens ontmoet? Niet? Laat ik dan eens proberen haar aan je voor te stellen. Tea is zo iemand die alles wel lijkt te kunnen. Zo combineert ze bijvoorbeeld drie verschillende...

Lees meer
Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 2)

Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 2)

Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 2) Vorige week gaven we je tips om de allerbeste sollicitatiebrief te schrijven. Heb je ze opgevolgd? Brieven zijn de deur uit? Mooi! Dan duurt het vast niet lang meer voordat de uitnodigingen om op gesprek te komen op de...

Lees meer
Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 1)

Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 1)

Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 1) Het is weer dé tijd van het jaar. En dan bedoel ik even niet het voorjaar, maar: sollicitatietijd. Vacatures voor het nieuwe schooljaar schieten als paddenstoelen uit de grond. Als student of bijvoorbeeld zij-instromer...

Lees meer