De kinderenboekenweek gaat van start!

In oktober is het weer zover, de kinderenboekenweek gaat van start. De scholen die aangesloten zijn bij Klaswijs nemen deel aan de christelijke Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is ‘Door dik en dun’. Hieronder een aantal leuke ideeën om uit te voeren in de klas!

Mirjam de Wit
Manager Klaswijs

‘Wil jij mijn vriendje zijn?’ van Eric Cale

Het boek gaat over een kleine muis die op zoek is naar een vriendje en allerlei verschillende dieren de vraag stelt “wil jij mijn vriendje zijn?” Op alle bladzijdes zie je steeds een staart uitsteken en kan je laten raden welk dier er op de volgende bladzijde staat. Alle dieren in het boek slaan het aanbod af voor verschillende redenen maar uiteindelijk vindt kleine muis toch zijn vriendje.

Kikker vindt een vriendje’ van Max Velthuijs

Op een dag ziet Kikker iets liggen in het bos: een beertje. Hij neemt het mee naar huis, maar het beertje praat helemaal niet. Langzaam wennen ze aan elkaar en leert Kikker het beertje praten. Zo werden ze vrienden. Maar beertje wil na een tijdje weer naar huis. Het afscheid is moeilijk, zou Beertje nog terugkomen? Boeken van kikker zijn altijd leuk om aan te werken en spreken tot de verbeelding van leerlingen. Er is een lesbrief gemaakt bij dit boek, leuk om erbij te pakken wanneer je dit boek leest met je klas!

Download hier de lesbrief

Maak een pagina uit een vriendenboekje

Laat leerlingen zelf een pagina maken uit een vriendenboekje. Wat vinden zij belangrijke vragen om te stellen aan een vriend of vriendin? Een vriend of vriendin vult dit in (geen kinderen uit de klas). Daarna kunnen de vriendenboekjes met elkaar worden vergeleken en kijken de leerlingen met welke vragen je iemand echt goed leert kennen.

Maak een gedicht over vriendschap

Leerlingen maken in groepjes van 2 een woordspin rondom vriendschap. Wat vinden zij belangrijk aan een vriendschap en wanneer is iets een vriendschap? Daarna maken ze een gedicht met de woorden die ze hebben opgeschreven in hun woordspin. Eventueel kun je hierbij uitleg geven over bepaalde rijmvormen en eisen stellen aan de gedichtjes van de leerlingen. De gedichtjes kunnen ze daarna ook nog mooi verwerken (met creatief schrijven) en inlijsten zodat de gedichtjes tentoongesteld worden in de klas.

Stellingen

Rondom een SOVA-les kan er nagedacht worden over vriendschap. Vragen die kunnen helpen zijn:

  • Wanneer noem je iemand een vriend?
  • Heb jij verschillende soorten vrienden en hoe komt dat?
  • Waar maak jij vrienden?
  • Hoe ontstaan ruzies tussen vrienden?
  • Zijn er belangrijke afspraken over vriendschap?
  • Waarom vind je vriendschap belangrijk?

Bekijk hier ons Pinterestbord

Gerelateerde blogs

Een nieuwe collega; Neline!

Een nieuwe collega; Neline!

Maak kennis met onze nieuwe collega Neline! Op 1 september is Neline Nederlof gestart als medewerker bij Klaswijs! Neline zal het nieuwe aanspreekpunt worden van Klaswijs en zich met name inzetten voor de vervangingen op korte termijn. In deze blog stelt Neline zich...

Lees meer