Een dag invallen; 5 tips en tricks!

Je aanmelding bij Klaswijs is compleet, je hebt een gesprek gehad en je account is aangemaakt. Je kan gaan starten met invallen! Hoe is dat en wat is handig om te weten wanneer je een dag voor een ‘vreemde’ groep staat. Een aantal tips en tricks!

Mirjam de Wit
Manager Klaswijs

Tip 1: Zorg dat je weet wat je kunt verwachten.

Voordat de eerste aanvraag wordt ingepland, is het handig om een realistisch beeld te hebben van invallen. Misschien ken jij wel mensen in jouw omgeving die ook invallen. Denk aan medestudenten, een familielid of een leerkracht van je (stage)school. Ga eens met hen in gesprek over hoe zo’n dag invallen eruitziet en waar je op moet letten.

Tip 2: Verzamel informatie om voorbereid aan een dag te beginnen.

Wanneer je een aanvraag krijgt voor een nieuwe dag invallen is het handig om goed voorbereid te zijn. Kijk goed waar je wordt verwacht, voor welke groep en probeer van tevoren informatie in te winnen over het rooster van die dag en de groep waarvoor je staat. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar 9 van de 10 keer is een school alleen maar blij als jij vooraf even belt!

Tip 3: Wees op tijd aanwezig en stel vragen die je nog hebt.

Zorg dat je uiterlijk 8.00 uur aanwezig bent op school. Daar kun je de vragen stellen die je hebt omtrent de dag(indeling) en de lessen. Ook is het handig om een plattegrond te vragen zodat je de leerlingen bij naam kunt noemen. Zorg dat je gedurende de dag een aanspreekpunt hebt waar je terecht kunt met vragen of andere opmerkingen.

Tip 4: Maak kennis en zorg voor duidelijke afspraken en regels

Wanneer je eerste dag invallen begint sta je bij de deur om iedereen binnen te zien komen. Je hebt het eerste contact met leerlingen en vaak heb je ook al snel door wat voor leerling je voor je hebt. Daarna begin je de dag. Vertel wat over jezelf en geef de ruimte om vragen te stellen. Daarnaast bespreek je de regels die bij jou in de klas gelden, ook kun je vragen welke afspraken er normaal zijn omtrent toiletbezoek bijvoorbeeld. Heb voor jezelf helder welke regels voor jou van belang zijn en dus sowieso gehandhaafd moeten worden om deze dag tot een succes te laten worden!

Tip 5: Maak er een leuke dag van waar je met plezier op terug kan kijken!

Kijkt goed naar de groep; wat hebben ze nodig? Is hun spanningsboog lang of kort? Pas daarop je rooster aan! Heeft een klas na een uur een beloning nodig in de vorm van een paar bladzijdes voorlezen, gewoon doen! Liever een paar minuten langer besteden aan een goede sfeer en nieuwe motivatie dan de hele dag ploeteren om de dag door te komen.

Wil jij ook starten met invallen? Meld je aan!

Gerelateerde blogs

Een nieuwe collega; Neline!

Een nieuwe collega; Neline!

Maak kennis met onze nieuwe collega Neline! Op 1 september is Neline Nederlof gestart als medewerker bij Klaswijs! Neline zal het nieuwe aanspreekpunt worden van Klaswijs en zich met name inzetten voor de vervangingen op korte termijn. In deze blog stelt Neline zich...

Lees meer