Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 1)

Het is weer dé tijd van het jaar. En dan bedoel ik even niet het voorjaar, maar: sollicitatietijd. Vacatures voor het nieuwe schooljaar schieten als paddenstoelen uit de grond. Als student of bijvoorbeeld zij-instromer krijg je steeds meer een beeld van jouw agenda, en je weet inmiddels redelijk hoe jouw droombaan eruit ziet. Sterker nog: misschien heb je die ene vacature die jouw hart sneller doet kloppen al langs zien komen. Dan rest je nog één ding. Solliciteren.

Nellie den Boer
Planner Klaswijs

De één begint al te zweten bij het idee alleen, de ander schudt de sollicitatiebrieven zo uit zijn mouw. Kun je wel wat tips gebruiken of wil je checken of je op de goede weg zit? Lees dan vooral even verder, want deze zijn voor jou: vier tips voor sollicitatiebrieven voor in het onderwijs.

Tip 1: Triple-check je spelling en grammatica

Een sollicitatiebrief is een officiële, formele brief. Het is de eerste indruk die je bij je eventuele werkgever achterlaat. Zorg er dus voor dat de brief netjes overkomt. Gebruik alleen standaard lettertypes en wit papier.
Zorg er voor dat je al je sollicitatiebrieven per keer opnieuw schrijft. Je wilt immers niet dat je werkgever denkt dat het een standaardbrief is die naar tientallen bedrijven is verstuurd.
En dit kunnen we niet vaak genoeg zeggen: zorg ervoor dat je brief geen spelling- en grammaticafouten bevat! Is de Nederlandse taal niet jouw sterkste kant? Vraag dan echt even om hulp bij familie en vrienden. Voor je het weet kost het je een baan..

Tip 2: Rock die openingszin!

Oké, toegegeven: je hebt op dit moment best mazzel. Met de enorme krapte op de arbeidsmarkt is de kans groot dat potentiële werkgevers zitten te springen om je sollicitatie. Maar sollicitatiebrieven doorworstelen is best een taaie klus, zeker wanneer het er meerdere zijn. Daarom is het zaak dat jouw brief vanaf de eerste zin indruk maakt. Laat je brief overborrelen van enthousiasme, en ga voor die baan! Trek de aandacht van je opdrachtgever en laat die niet meer los. Beginnen met je naam en leeftijd bijvoorbeeld is een echte no-go. Je schrijft je CV immers niet voor niets!

Tip 3: Doe je research

Solliciteer je voor een baan tussen de kleuters, of wil je beginnende pubers helpen opvoeden? Ga je aan de start in het Speciaal Onderwijs of op bijvoorbeeld een tablet-school? Elke school vraagt om zijn eigen aanpak, dus nogmaals: vermijd die standaardbrief. Spit de websites en eventuele social media door dan kun je vast een beetje de sfeer proeven. Bekijk vooral de ‘Over Ons’-pagina van de school. Wat bindt hen, wat zijn de kernwaarden? Gebruik al die info, ze delen het met een reden.

Tip 4: Onderscheid jezelf, maar overdrijf niet

Natuurlijk, je moet laten zien wie je bent en wat je kunt. Elke school wil de beste leerkrachten, en jij hebt in je brief de kans om te laten zien dat jij de beste bent. Daarvoor zul je je wel moeten onderscheiden van de wellicht tien andere sollicitanten. Wat maakt dat jij de beste bent? Wees zelfverzekerd in je brief en laat je innerlijke drive naar voren komen. Wat vertel je aan je beste vriend(in) als je gevraagd wordt waarom je juist voor die vacature gaat? Schrijf dat op! Houd het enthousiasme, houd de motivatie, maak het alleen nog even professioneel. Onthoud dat de school niet op zoek is naar een perfecte robot, dus overdrijf niet in je brief. Focus op al je kwaliteiten en goede eigenschappen, maar doe jezelf niet voor als een volleerd persoon. Laat de directeur voelen dat je een mens van vlees en bloed bent, want dat is wat ze willen: een eerlijke indruk van jouw persoonlijkheid.

Wil jij solliciteren bij Klaswijs? Dat kan hier!

Gerelateerde blogs

Blog – Tea is invalleerkracht bij Klaswijs

  Nellie den BoerPlanner Klaswijs Tea is invalleerkracht bij KlaswijsHeb je Tea al wel eens ontmoet? Niet? Laat ik dan eens proberen haar aan je voor te stellen. Tea is zo iemand die alles wel lijkt te kunnen. Zo combineert ze bijvoorbeeld drie verschillende...

Lees meer

Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 2)

Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 2) Vorige week gaven we je tips om de allerbeste sollicitatiebrief te schrijven. Heb je ze opgevolgd? Brieven zijn de deur uit? Mooi! Dan duurt het vast niet lang meer voordat de uitnodigingen om op gesprek te komen op de...

Lees meer

Invalleerkracht in DRS Magazine!

Invalleerkracht in DRS Magazine Eerder dit jaar stond Klaswijs in het DRS Magazine. In de editie van maart stond er een interessant artikel over een van onze invalleerkrachten, namelijk Marnix Hoogendoorn. Lees hier het gehele artikel! ’Al tijdens z’n pabo-opleiding...

Lees meer

Maak kennis met Nellie!

Even voorstellen: onze nieuwe collega Nellie!Team Klaswijs groeit!  Na de voorjaarsvakantie is onze nieuwe collega Nellie gestart. Nellie gaat zich inzetten voor de vervangingen op korte termijn. Denk aan de aanvragen die ’s avonds worden ingediend omdat er een zieke...

Lees meer

Speeddate-avond met de scholen van Klaswijs

  Mirjam de WitManager van Klaswijs “Speeddate-avond met de scholen van Klaswijs''. Speeddate-avond: wat je je erbij voor moet stellen Misschien ken je het concept al, misschien ook niet. Maar na dit prachtige event kun je ‘speeddaten’ in elk geval van je...

Lees meer