Solliciteren? Klaswijs geeft je tips! (deel 2)

Vorige week gaven we je tips om de allerbeste sollicitatiebrief te schrijven. Heb je ze opgevolgd? Brieven zijn de deur uit? Mooi! Dan duurt het vast niet lang meer voordat de uitnodigingen om op gesprek te komen op de mat vallen. Nu is het aan jou om die goede indruk die je met je brief gemaakt hebt, in het echt waar te maken. Al zenuwachtig? Maak je geen zorgen, wij helpen je graag een handje! Met deze drie tips sla jij je fluitend door die gesprekken heen. En voor de goede voorbereiding: we delen vast wat vragen die zomaar eens aan je gesteld zouden kunnen worden.

Nellie den Boer
Planner Klaswijs

Tip 1: Wees vriendelijk en beleefd

Smile! Niet te overdreven natuurlijk, maar een lachje staat wel zo leuk. Oefen ‘m niet voor de spiegel, want dan gaat de spontaniteit nogal verloren. Maar juist dat stukje ongedwongenheid wordt door veel recruiters gewaardeerd.
Let er daarnaast op dat je niet te snel amicaal gaat doen. Super leuk dat jij vroeger ook op deze school hebt gezeten, of dat jullie buurvrouwen zussen zijn, en noem dit gerust als ijsbreker. Maar let erop dat je professioneel en beleefd blijft, je kent de persoon tegenover je immers helemaal niet. Spreek diegene daarom bijvoorbeeld altijd aan met ‘u’, totdat hij of zij zelf zegt dat dat niet nodig is.

Tip 2: Non-verbale communicatie

In je opleiding heb je het misschien wel op elk gepast (én ongepast) moment gehoord: denk aan je non-verbale communicatie. Nu heb je de kans om al dat geleerde in de praktijk te brengen, want de non-verbale communicatie is bij uitstek in een sollicitatiegesprek heel belangrijk.
Je stem en je houding zorgen samen voor zo’n 80% voor het overbrengen van je boodschap, de daadwerkelijke woorden vormen maar de overige 20%. Je moet ze dus niet alleen vertellen dat je enthousiast bent, je moet het helemaal uitstralen. Hoe? Nou, zo:

 • Houding: zit rechtop, maar laat je schouders ietsje zakken. Op die manier heb je een open uitstraling.
 • Oogcontact: iedereen wil zich gezien en gehoord voelen. Kijk rustig de tafel rond, en vergeet niet om behalve de vraagsteller ook andere personen aan te kijken.
 • Stem: neem je tijd. Praat rustig en maak af en toe gebruik van een korte pauze. Wissel je taalgebruik een beetje af, en kies voor woorden die passen bij de mensen tegenover je.

Tip 3: Laat zien dat jij past bij de school

De school wil eigenlijk maar één ding weten: ben jij diegene die ze zoeken? Of je de juiste diploma’s en ervaring hebt blijkt wel uit je cv, maar tijdens het gesprek wil de school erachter komen of jij goed past binnen het team van de school. Hebben jullie dezelfde normen en waarden hoog in het vaandel staan? Geloven jullie in dezelfde opvoedtechnieken en werkwijzen? Het gesprek is de ultieme kans om dit te laten zien. Bereid je er dus goed op voor, vaak haal je dit type informatie gewoon van de website van de school.

Tien veelvoorkomende vragen

Het fijne aan sollicitatiegesprekken is dat ze er super gestructureerd aan toe gaan. De klassiekers als ‘vertel eens wat meer over jezelf’ en ‘wat zijn je zwakke punten’ gaan zeker aan bod komen. Neem dus ook gewoon even de tijd en moeite om dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden. Denk ook na over concrete voorbeelden. Als jij ze namelijk vertelt dat je engelengeduld hebt, kun je de vraag om een voorbeeld gewoon verwachten. Als je dan toch bezig bent, bedenk dan ook even wat jouw antwoord zou zijn op de onderstaande vragen. Er is namelijk een dikke kans dat er een paar langskomen.

 1. Wat weet je over onze school en onze visie?
 2. Omschrijf je sterktes en zwaktes als leraar.
 3. Welk verschil kan jij maken in onze school?
 4. Waarom ben jij de kandidaat bij uitstek voor deze vacature?
 5. Hoe ga je om met lastige ouders?
 6. Een leerling explodeert en loopt weg. Hoe reageer je?
 7. Hoe ga je om met kritiek?
 8. Waarom heb je voorkeur voor de onder-/midden-/bovenbouw?
 9. Als we een van je referenties bellen, welk verbeterpunt zou diegene dan noemen?
 10. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Heel veel succes met solliciteren!
Wil jij op gesprek bij Klaswijs? Laat hier je gegevens achter!

Gerelateerde blogs

Een nieuwe collega; Neline!

Een nieuwe collega; Neline!

Maak kennis met onze nieuwe collega Neline! Op 1 september is Neline Nederlof gestart als medewerker bij Klaswijs! Neline zal het nieuwe aanspreekpunt worden van Klaswijs en zich met name inzetten voor de vervangingen op korte termijn. In deze blog stelt Neline zich...

Lees meer