10 tips voor een vliegende start van het schooljaar!

De zomervakantie ligt alweer bijna achter ons. Heb je genoten van de welverdiende vakantie? Altijd spannend om te starten met een nieuwe groep, daarom 10 tips om het schooljaar goed van start te gaan!

Tip 1

Lees je alvast in, in de groep die je krijgt zodat je enigszins een beeld hebt welke leerlingen er bij jou in de klas komen. Het is best veel informatie om te onthouden dus ik schrijf altijd een paar steekwoorden op naast de pasfoto’s van de leerlingen.

Tip 2

Maak een duidelijk weekrooster voor jezelf waarin gepland staat wanneer je welke lessen wil geven. Wanneer je een duo hebt, stem je onderling ook af welke vakken jouw verantwoordelijkheid zijn en welke die van je duo. Hoe minder je moet overleggen over vakken, hoe beter het werkt. Een duidelijke verdeling is dus erg effectief.

Tip 3

Maak een rooster van de lesstof. Het heeft weinig zin om dit per week te doen, omdat er altijd wel iets tussendoor komt. Ik plande in welke stof ik behandeld wilde hebben voor de herfstvakantie, kerstvakantie enzovoorts. Dit zorgt ervoor dat je niet continu alert hoeft te zijn of je nog op schema ligt, je bekijkt dit dan per periode.

Tip 4

Zorg dat je een duidelijke opstelling voor je klas hebt. Bedenk wat de kinderen in jouw klas nodig hebben en wat ze van vorige jaren gewend waren. Vraag ook aan de leerkracht van vorig jaar wat prettig werkt, op deze manier win je alvast nuttige informatie in. Misschien zijn er ook leerlingen die je beter niet naast elkaar kunt zetten, ook handig om te weten.

Tip 5

Tel de juiste hoeveelheden boeken af en geef deze een vaste plek. Zorg dat er genoeg boeken beschikbaar zijn zodat iedereen er een heeft. Berg de boeken op die je pas in het tweede halfjaar nodig hebt. Zorg dat de schriften klaarliggen en voorzien zijn van naam.

Tip 6

Geef aan, door middel van labels, wat waar ligt in de klas. Dit maakt dat leerlingen snel wegwijs zullen zijn in het klaslokaal en ze zelfstandig aan de slag kunnen. Maak ook kaartjes voor je dagritme.

Tip 7

Stel voor jezelf duidelijke regels op. Dit doe je vaak ook aan het begin van het schooljaar samen met de kinderen. Toch is het belangrijk om daar als leerkracht van tevoren ook over na te denken. Wat vind jij belangrijk en is voor jou een voorwaarden om fijn te kunnen werken? Hang deze duidelijk zichtbaar op in de klas of bedenk een manier om deze samen met de kinderen te verwerken.

Tip 8

Maak roosters voor computertijden, spreekbeurten en boekbesprekingen, instructiegroepen en de klassendienst. Plan van tevoren zelf zoveel mogelijk in, dit scheelt een hoop geregel en overleg in de eerste weken. Wanneer je dit consequent hanteert, zal dit vanaf het begin duidelijk zijn voor de leerlingen.

Tip 9

Maak een overzicht van je wachtwoorden en kijk of alles goed is ingericht zoals Basispoort en Parnassys. Maak deze wachtwoorden inzichtelijk, ook voor een eventuele invaller.

Tip 10

Geniet van alles wat je al hebt gedaan! Je kunt nu met een gerust hart het schooljaar starten. Veel werkplezier toegewenst!

Bekijk hier ons Pinterestbord

Mirjam de Wit
Manager Klaswijs

Gerelateerde blogs

Een nieuwe collega; Neline!

Een nieuwe collega; Neline!

Maak kennis met onze nieuwe collega Neline! Op 1 september is Neline Nederlof gestart als medewerker bij Klaswijs! Neline zal het nieuwe aanspreekpunt worden van Klaswijs en zich met name inzetten voor de vervangingen op korte termijn. In deze blog stelt Neline zich...

Lees meer